Доступний картопляний самогон своїми руками

17.09.2021
Картопляний самогон стає особливо актуальним в осінньому сезоні. Якщо ви зібрали багатий урожай картоплі, обов'язково спробуйте приготувати цей смачний напій. Ви здивуєтеся тому, наскільки якісним він вийде, незважаючи на простоту.

Які будуть потрібні інгредієнти?

Для картопляного самогону потрібні:

  • 14кг картоплі;
  • 1 кг солоду;
  • 30л чистої води;
  • 100г сухих дріжджів;
  • 1 кг цукру. 

Рецепт браги:

  1. Промити, просушити та перетерти бульби.
  2. 20л води нагріти до 70° і додати картопляну кашку.
  3. Внести солод, підігріти суміш до вищезгаданої температури та підтримувати її протягом години, періодично помішуючи вміст.
  4. Охолодити приготовлену суміш до 30°.
  5. Злити рідину в скляну тару, додати цукор, чисту холодну воду (один до чотирьох), дріжджі.
  6. У залишок, що залишився, влити решту води (попередньо нагріту), перемішати, почекати, поки знову випаде осад, і перелити воду в ту ж ємність. 
  7. Закрити бродильну ємність і перенести її в темне тепле місце на 5-10 днів.  

Рецепт картопляного самогону

Коли бражка настоїться (смак втратить початкову насолоду, колір – світлішає, перестане виділятися газ), можна приступати до перегонки:

  1. Відфільтруйте та перелийте бражку в перегінний куб.
  2. Зробіть першу прогін і виміряйте міцність продукту.
  3. Розбіжте продукт водою до міцності 20% і зробіть друге прогін, при цьому перші 10% виходу потрібно утилізувати (там токсичні речовини).
  4. Заберіть середню рідину («тіло») до міцності в струмені 44%.
  5. Розвільніть готовий самогон водою до класичної фортеці, перелийте в чисту тару і герметично закрийте. За 2-3 дні можна дегустувати.

Щоб приготувати картопляний самогон правильно, варто купити самогонний апарат компанії KREDO. Це обладнання забезпечить вас якісним алкоголем без особливих трудовитрат.