Домашня медовуха з корицею
Найпопулярнішим напоєм на Стародавній Русі була медовуха. Готували її за різними рецептами, часто у кожній родині був свій. Незважаючи на те, що алкоголь був низькоградусний, але за насолодою сп'яніння помічалося пізніше. Тому з медовухою ніколи не переборщували.
Приготування напою в сучасних умовах дуже просто, деякі рецепти не потребують спеціального обладнання. Якщо ж для приготування медовухи вам необхідно купити самогонний апарат, то це можна зробити у спеціалізованому магазині Кредо.
Як приготувати медовуху з корицею?
Для виготовлення медовухи потрібно приготувати такі інгредієнти:
- вода – 2 л;
- мед – 300 г; Дріжджі сухі (пресовані) – 1 ч. л. (25 г);
- кориця – 1 тріска;
- мускатний горіх – 1 щіпка;
- гулі хмелю – 5 г.
Етапи приготування медовухи
Мед для приготування алкогольного напою слід брати дуже ароматний - гречаний або липовий. За консистенцією ідеальним буде загуслий мед. Процес приготування медовухи має такий вигляд:
- Взяти емальовану каструлю та наповнити її рідиною. Закип'ятити. Внести мед і протягом 4-5 хвилин|мінути| перемішувати ложкою. Зняти піну з води.
- Додати в каструлю хмільні шишки та мелені спеції. Все знову добре перемішати та зняти з вогню. Охолодити до двадцяти п'яти-тридцяти градусів, не більше.
- Розвести дріжджі в невеликій кількості води та додати до охолодженої рідини. Каструлю накрити марлею і поставити у темне тепле місце. Температура не повинна скакати, інакше бродіння не вийде.
- Перелити брагу через день чи дві в іншу посудину, де і вона і блукатиме. Обов'язково встановити спеціальний водяний затвор для спостереження за бульбашками. Також можна закупорити відвір звичайною медрукавичкою. Залишити тинятися на тиждень, доки не перестануть з'являтися бульбашки.
- Перелити медовуху в іншу ємність без осаду. Ще раз процідити через марлю.
- Алкоголь слід розлити у пляшки, закупорити та поставити на зберігання в холодне місце на 3-5 днів, щоб настоявся.
Рада: Під час варіння меду не залишайте його, т.к. він швидко пригорає. Краще кип'ятити на повільному вогні.