Самогоноваріння: що для цього потрібно?

Самогоноваріння: що для цього потрібно?

22.11.2023

Самогоноваріння – відоме хобі багатьох прихильників домашнього алкоголю. Процес виробництва спиртовмісних напоїв ґрунтується на перегонці браги, для чого потрібен простий самогонний апарат та мінімум знань. Виготовленням елітних угощень, наприклад, бренді, віскі, коньяку займаються досвідчені самогонщики, використовуючи вдома самогонні апарати з складною конфігурацією для багатоступінчастого очищення спирту та ароматизації.

Брага – основа домашнього алкоголю

Якість, аромат, смак, міцність – за цими властивостями відповідає брага, з якої виробляється кінцевий продукт. Брага представляє собою заброджене сусло, яке зазвичай готується з доступних продуктів з високим вмістом цукру і крохмалу. Залежно від використаного сировини спиртовмісні напої умовно діляться на:

  • цукрові – з глюкози, цукру або декстрози;
  • зернові – з ржаної муки, пшениці, ячменю, гречки, пшена, кукурудзи, рису, гороху;
  • фруктові – з абрикоса, яблук, груш, винограду, слив;
  • овочеві – з буряка, картоплі, коренеплодів.

Нерідко для браги використовуються готові продукти, такі як карамель, варення, сік.

Етапи самогоноваріння

Для створення смачного алкоголю вдома потрібно пройти кілька кроків.

  1. Придбати правильне обладнання. Можна купити куб перегінний з додатковими блоками (змієвиком, холодильником, сухопарником, дефлегматором) або готовий самогонний апарат (класичний дистилятор, ректифікаційну колону, бражну колону).
  2. Обрати продукти для приготування браги, а також придбати якісні дріжджі спиртові. Експерти рекомендують під час підготовки сусла використовувати фільтровану воду середньої жорсткості з температурою не нижче 23 градусів. Дистильована і окроплена вода для цих цілей не підійде.
  3. Приготувати брагу, дотримуючись рецептури та технології, вибірково сроків, температурного режиму. Ознакою готовності рідини є характерний спиртовий аромат і висвітлення сировини. Магазин самогонних апаратів Кредо пропонує великий вибір рецептів для новачків та досвідчених самогонщиків.
  4. Виконати перегонку, дотримуючись правил відокремлення голови і хвоста. Голову не слід використовувати для приготування алкоголю через високий вміст сивушних масел, а хвости – через шкідливі речовини.

Високоякісні напої потребують високого ступеня очищення спирту. При використанні дешевих дистиляторів знадобиться подвійна, потрійна перегонка. Отримати відмінну спиртову основу з першого разу для наливок, настоянок, горілки, коньяку дозволяє професійне обладнання Кредо.