Дистиляція в самогоноварінні: суть і призначення дистилляту
Дистиллят - початковий продукт, який отримують в результаті перегону браги за допомогою дистилятора. Будь-який, навіть найпростіший самогонний апарат, може виробляти спирт із смаковими властивостями, що відповідають дистилляту.
Створення дистиллятів
Приготування дистиллятів базується на простій перегонці перегнилого сировини:
- Брага нагрівається до температури утворення парів +78°C і більше.
- Іспарюючись, спиртові пари піднімаються в холодильник, де під впливом низьких температур конденсуються.
- Конденсат у вигляді рідини кріпленістю 60-70 градусів потрапляє в приймач.
Перша перегонка забезпечує на виході самогон достатньої кріпості для приготування домашніх спиртовмісних напоїв. Якщо потрібен дистиллят більшої кріпості, перегін слід здійснити ще раз.
Важливо знати
На початковому етапі перегону браги виходить дуже кріпкий самогон. Перші 100 грам "голови" категорично не можна використовувати, так як у сировині міститься висока концентрація альдегідів, ефірів, сивушних масел і інших шкідливих хімічних компонентів.
Не підлягають вживанню також "хвости" - продукт, вміст спирту в якому падає нижче 40 градусів. У випадку повторної перегонки "хвости" не видаляються з загальної маси отриманого алкоголю і підлягають очищенню.
Способи дистиляції
Залежно від технології перегону відрізняють три види дистиляції.
Проста дистиляція
Для виробництва дистилляту достатньо купити куб перегінний з холодильником. Спосіб передбачає одноразову перегонку без відокремлення голів і хвостів. Отримана барда до 30 градусів є полуфабрикатом. Для використання в виробництві напоїв потребує доочищення методом подвійної перегонки.
Фракційна дистиляція
Розділення на фракції для підвищення якості очищення самогону можливе в самогонних апаратах з сухопарником. Цим способом виготовляється дистиллят до 70 градусів.
Подвійна дистиляція
Другорядна перегонка після першорядної дає відмінний результат як за кріпкістю, так і за чистотою продукту. Наприклад, переганяючи дистиллят 40 градусів повторно, можна отримати напій 60 градусів або досягти властивостей спирту, перегнавши його ще раз. Чистий спирт можна приготувати в ректифікаційній колонні.
Найкраще обладнання для дистиляції - в магазині Кредо
Магазин самогонних апаратів Кредо пропонує сучасне обладнання для приготування дистилляту, самогону, сировини, спирту в домашніх умовах. На сайті компанії представлено багато корисної інформації, рецептів, експертних порад з приготування елітного алкоголю.