Технологія приготування самогону із зернових

Технологія приготування самогону із зернових

25.10.2023

Домашні елітні напої – частування, яким пишається господар. Яким би не був алкоголь, приготовлений власноруч, важливо, щоб головним інгредієнтом був висококласний самогон.

Технологія самогоноваріння не змінюється століттями. Головне в цьому питанні – придбати самогонний апарат від виробника, який спеціалізується на випуску надійного, якісного та нешкідливого обладнання.

Етапи виробництва самогону

Для створення міцного чистого спирту їх потрібно пройти 5 етапів.

  • Готування солоду

Зернові культури ідеально підходять для приготування солоду. Щоб самогон вийшов високоякісним, попередньо зерно потрібно просушити, а потім проростити. Паростки мають важливе значення для продуктивного оцукрювання крохмалів, тому що весь процес протікає за участю активних ферментів паростків.

Для пророщування зерна його необхідно покрити водою (пропорція 1:2) та витримувати до 8 годин, після чого вода підлягає заміні на чисту. Процедура повторюється протягом періоду визрівання паростків (5-10 днів, залежно від культури). Нехтувати заміною води не варто, оскільки вона може придбати неприємний запах або забродити.

З появою паростків зерно витягується з води та переміщається у сухе темне місце, де проводить час до повного пророщування. Важливо, щоб у приміщенні було спекотно (температура трохи більше 17оС). Пророщеними зернові вважаються тоді, коли їхні відростки досягли довжини 6 мм. Продукт у такому вигляді повністю готовий для солоду.

  • Запуск бродіння

Після того, як із солоду приготовлено сусло, рідка маса має пройти процес бродіння. Для цього потрібні дріжджі, завдання яких переробити цукор у спирт. Максимальної ефективності дріжджі досягають, якщо брага зберігає одному рівні свою температуру (оптимально 20оС). Щоб забезпечити стабільність температури браги та зберегти смакові якості самогону, рекомендується купити перегінний куб з нержавіючої сталі зі стінками товщиною не менше 1 мм.

  • Перегонка

Під час перегонки брага виділяє спирти, які відокремлюються у дистиляторі або ректифікаторі. Для найбільшого забору спирту технологія перегонки повинна дотримуватись температурних режимів:

  • швидке нагрівання до 68оС браги на першому етапі – виробляється первак («голова»), з високим вмістом шкідливих речовин;
  • плавне прогрівання куба в середині циклу до 80оС – виходить дистилят («тіло») без токсинів;
  • заключний етап прогріву, не змінюючи температури – відпрацювання «хвоста», коли міцність падає нижче 45%.

Голова та хвіст не підлягають вживанню.

  • Очищення напою

Якщо спирт готувався на самогонному апараті без подвійної перегонки, напій потрібно очистити. Для цього самогону потрібно пропустити через активоване вугілля, щоб видалити з рідини залишки токсичних речовин.

  • Готування елітного напою

У чистому вигляді самогон не має благородних смакових якостей. Надати елітності алкоголю можна, додавши анісу, кориці, ванілі, перцю чилі, меду або шафрану.

Для самогонників-початківців і професіоналів магазин дистиляторів Кредо пропонує широкий асортимент обладнання. Тут за прийнятною ціною ви знайдете все, щоби створювати вдома безпечний елітний алкоголь.